Hyvät taiteilijat kopioivat. Loistavat taiteilijat varastavat. Näin pohti Pablo Picasso aikoinaan. Lähiaikojen plagiointikohut ovat kaikessa ikävyydessään tuoneet mukanaan hyvää keskustelua tekijänoikeuksista ja lisänneet yleistä tietoisuutta, sekä valppautta aiheeseen liittyen. Kaikkein räikeimmät tapaukset ovat helppoja havaita ja tuomita, mutta usein samankaltaisetkin ideat saattavat saada virheellisesti varastetun leiman, vaikka tuote olisi vain teemaltaan samanlainen. Kopiontitapausten esilletulot ovat herkistäneet välillä jopa liialliseen plagiaattien etsintään. Tämä on onneksi jo rauhoittumaan päin, mutta toivottavasti aihe ei ole unohtumassa.

elegil_slider1

Niinhän sitä kuitenkin sanotaan, että kopiointi on imartelun korkein muoto, jos tästäkin ongelmasta positiivisesti ajatellaan. Toisaalta taas uusien tuotteiden suunnittelukin on haastavaa, sillä muotoilija väistämättä imee ympäristöstään tyylejä, ideoita ja muotoilua, jotka jäävät alitajuntaan. Uutta tuotetta suunnitellessaan saakin olla tarkkana, ettei epähuomiossa onnistu suunnittelemaan jonkun muun tuotetta toistamiseen. Olen omassa työssäni monesti huomannut suunnitelleeni hyvin samankaltaisen korun samaan aikaan kuin joku toinen, jopa maapallon toisella puolella oleva korumuotoilija. Milloinkaan kumpikaan ei ole ollut tietoinen toisen suunnitelmista tai malleista. Joskus näin vain käy. Maailmalla liikkuvat trendit ja vaikutteet voivat kehittyä ja muotoutua kahdessa mielessä hyvin samankaltaiseen lopputulokseen.

Vaikutteita ja ideoita saa ja ehdottomasti pitää kuitenkin kerätä myös muilta suunnittelijoilta, eikä sitä pidä pelätä, sillä ne inspiroivat uuden luomiseen. Jokainen itseään kunnioittava suunnittelija pyrkii joka tapauksessa aina saamaan aikaan jotain uutta ja omanlaistaan, jotta voi ylpeänä seistä tuotteidensa takana henkilökohtaisesti. Kopioinnin uhka on ainainen haaste suunnittelijalle, koska oma idea tai malli on erittäin hankala saada turvaan. Mallisuoja on olemassa, mutta senkin saa ohitettua hyvin pienillä muutoksilla lopputuotteessa. Paras keino saada oma uusi idea turvattua, on tuoda se mahdollisimman tehokkaasti esille juuri omana ideana. Kun tekijän nimi on tiiviisti yhdistetty uuteen tuotteeseen, sitä on hyvin vaikea varastaa. Tätä olen omalta osaltani pyrkinyt tekemään Elegil-kauluskorujen kanssa (kuten juuri nyt 😉 ).

Kun haluat teettää jotain täysin uniikkia ja kaipaat korun suunnitteluun apua, ota yhteyttä. Luodaan yhdessä juuri sinun haaveittesi mukainen yksilöllinen koru.

-Koruseppäsi Hanna K