Korujen huoltaminen on hyvin tärkeää monesta eri syystä. Ne ovat loppujen lopuksi herkkiä esineitä, joiden kuntoa kannattaa tarkkailla säännöllisesti, jotta voit nauttia niiden kauneudesta pidempään. Korun perushuollon hinta on 15€:n molemmin puolin korutyypistä riippuen, joka on hyvin edullinen hinta rakkaan korun katoamiseen tai rikkoutumiseen verrattuna. Tässä seitsemän eri seikkaa, joiden vuoksi korut kannattaa toimittaa omalle korusepällesi tarkastukseen ja huoltoon, sekä tarvittaessa korjaukseen.

1. Käyttöikä

Koruihin tarttuu käytössä rasvaa, joka puolestaan kerää likaa, pölyä, hiekkaa ym. ainesta. Tämä seos toimii erinomaisena hioma-aineena, joka kuluttaa korujen osia. Hyvänä esimerkkinä ovat kaulaketjut, joiden lenkit hankautuvat koko ajan toisiaan vasten. Likaisessa kaulaketjussa lenkkien väliin kertynyt hioma-aine kuluttaa niitä tehokkaasti ja lyhentää korun käyttöikää. Voit puhdistaa koruja kotonakin ennaltaehkäisevästi, huollon yhteydessä koruseppä puhdistaa korut perusteellisesti.

2. Hygienia

Kuten edellä kerroin, korut keräävät käytössä rasvaa ja likaa, pääasiassa hikeä, talia, ihonhoitotuotteita, pölyä, hiekkaa, ihoa. Kun korut puhdistetaan säännöllisesti ja huolellisesti, nämä kuona-aineet poistuvat ja koru pysyy hygieenisenä. Samoja koruja saatetaan käyttää päivästä toiseen, myös nukkuessa (soo, soo! 🙂 ), jolloin korut keräävät likaa ympäri vuorokauden. Korut tulisi kuitenkin pestä välillä, samaan tapaan kuin yllä olevat vaatteetkin.

3. Ulkonäkö

Sormuksen pintäkäsittelyn uudistaminen

Kun koru huolletaan ja puhdistetaan, sen ulkonäkö kirkastuu. Korujen kiillotus- ja puhdistusaineita on mahdollista hankkia myös kotikäyttöön, jolloin korujen ulkonäköä saa ylläpidettyä, korusepän pajalla huolto tapahtuu vielä perusteellisemmin. Huollon yhteydessä korun pintakäsittely (mattaus, kiillotus yms.) uudistetaan ja vanha koru näyttääkin taas lähes uudelta. Helminauhan kellastunut silkki vaihtuu uuteen ja korun ilme muuttuu raikkaaksi, samentuneiden kivien loiste saattaa palata, kun niiden pinta on taas puhdas ja kimaltava.

4. Kestävyys

Huollon yhteydessä korujen osien kunto tarkistetaan ja jos alkavia vaurioita havaitaan, niistä ilmoitetaan ja asiakkaan niin toivoessa, ne myös korjataan. Näin korun rakenne säilyy kestävänä, eivätkä vauriot pääse kasvamaan salakavalasti. Hyvissä ajoin huomattu korjaustarve on yleensä myös helpompi ja edullisempi kunnostaa. Kiven kiinnitys säilyy tiiviinä, ketju ei pääse yllättäen katkeamaan tai riipus tippumaan. Tunnearvoltaan tärkeät korut säilyvät tallessa ja kunnossa.

5. Ekologisuus

Laatikon pohjalla lojuvat korut voivat saada uuden elämän, kun ne huolletaan ja korjataan uuteen uskoon. Uusia koruja välttämättä tarvitsekaan, kun mieleen muistuu, kuinka upea se vanha sormus onkaan ja kuinka kirkkaasti se hopeinen kaulakoru kiiltääkään, kun naarmut ja patina ovat poissa. Yksinäiselle korvakorullekin saa teetettyä uuden parin ja niin sekin pääsee uudelleen käyttöön. Vanhat korut tulevat aina uudelleen muotiin, eikä niitä kannata heittää unholaan.

6. Uudistaminen

Vanhoille koruille saa uutta elämää myös uudistamalla. Muutos uusilla kivi-istutuksilla, pintakäsittelyllä tai muilla lisäyksillä tuo piristystä ilmeeseen. Jos koru ei enää olekaan oman tyylin mukainen, voi pienelläkin tuunauksella saada vanhan korun modernisoitua ja tuotua uudelleen käyttöön.

7. Kierrätys

Joskus tarkastuksen yhteydessä käy ilmi, että korussa on vaurioita niin paljon, ettei sitä enää kannata korjata ja korulle tulee tien pää vastaan. Silloinkin vanha koru kannattaa saattaa uudelleen käyttöön. Jalometallit ovat yksi kierrätetyimmistä materiaaleista ja pienetkin määrät saadaan otettua uudelleen kiertoon. Korun voi myydä useimpiin korusepänliikkeisiin raaka-aineena, tai vanhasta korusta voi teettää kokonaan uuden. Jalometallikoruja ei missään nimessä kannata heittää menemään, ei ainakaan roskikseen 🙂

Tuo korusi huollettavaksi!

Tai ainakin arvioitavaksi – huolto- ja korjaustarpeen arviointi ei maksa mitään. Saat hinta-arvion paikan päällä ja tietoa siitä, minkälaisia uudistustoimenpiteitä korullesi on mahdollista tehdä.